lauantai 7. toukokuuta 2016

Kuulumiset + mini Q&A

Hola!

On tullut näköjään tavaksi kirjoitella aina joku alotus tuohon... Oh well.
Oon ollut tämän viikon sellaisessa kipeä-vaiko-ei kierteessä, keskiviikkona iski kunnon kuume ja nyt oon sitten ollut sängynpohjalla lomapäivät ja ekat kunnon kesäkelit. Torstainakin keli nousi 23 asteeseen, auringossa varmaan vielä kuumempaan. Kerran kävin ulkona Novan kanssa ja hops, johan paheni olo taas entisestään. Jei! Toisinsanoen pennun hoito on ollut enemmän muilla perheestä, mutta tänäänkin äidin ollessa töissä olen minä sohvalla maannut ja katsonut ipanan perään. Novahan on päässyt jo rytmiin, jossa se nukkuu melkein yhtäsoittoa aamupäivän ja iltapäivän-illan vaihteessa (kun arkena oltaisiin kotona) alkaa vasta enemmän riehumaan.

Kävi muuten silleen, että eilen (7.5.2016) kun m&m käytiin shoppailemassa Nova kanssa, niin katsottiin painokin samalla, ja vaakahan näytti 3.8kg! Jännä juttu, koska suunnilleen vähän yli viikko aiemmin kotimittaus oli 4.1kg ja nyt eilen/toissapäivänä kotona mittasin jo noin 5kg pennun. Vähän mietitytti tuo paino, mutta nyt ainakin, että mikähän taas on pielessä, kotimittaus vai kaupan. JA ensimmäinen koira kun on, ei hajuakaan paljon tuon pitäisi melkein 11vko iässä painaa.

Ajattelin koota tähän jotain pikku Q&A (question and answer) tyyppistä juttua, vain pari kysymystä mutta näitä on kyselty usein niin lättään ne nyt tähän.

- Onko pentuarki ollut erilaista kuin odotit, miten?
On. Jotenkin tuli yllätyksenä, että asiat joita odotti olevan vaikeita ekoilla viikoilla, onkin oikeasti aika pieniä ja helppoja juttuja. Esimerkiksi yöt ja naskalit ovat paljon ärsyttävämpiä juttuja kuin osasin ajatella. Totta kai ne muutkin jutut osaa olla rasittavis, mutta alussa yöt saattoi olla todella rankkoja. Nyt yö menee paremmin, aamu-yöstä Nova yleinsä alkaa itkua vääntämään kun ei enää nukuta (4-5-6 aikoihin). Ulkona sen kanssa käydään 1-3 krt, pyritään vähentämään. Neitihän nukkuu yksin alakerrassa, joten itku tulee siitäkin aamulla kun kukaan ei ole luona. Tätä ollaan saatu vähennettyä heti alusta lähtien, että itkuun ei saa seuraa. Hiljaisuuteen taas saa.

Näykkiminen on toinen meille haastava juttu. Nova innostuu kiellosta tai "sattuu-itkusta" enemmän. Välillä neiti näykkäisee jo tosi kovaakin. ja sillon on aika lähellä mennä ihmiselläkin hermot. Tätä me kokoajan harjoitellaan pois.

- Kuinka paljon Nova syö?
Nova syö noin 1dl kolme kertaa päivässä. Ruokana on Eukanuba Medium Breed puppy ja siihen sekoitettuna Golden Eaglea. Goldenia on jäljellä kasvattajalta vielä yli 2kg, mutta sen jälkeen se syö pelkkää Eukanubaa. Sitä kun sattuu olemaan kotona tälläkin hetkellä yli 17kg.
Lisänä se saa joko raejuustoa, piimää, jauhelihaa, viiliä tai riisiä. Ollaan pikkuhiljaa totuteltu, ja nytkin riisiä se on saanut vasta kerran.

- Onko se tuhonnut mitään?
Ei, kovasti kenkiä ja sohvaa ja mattoa Nova yrittää. Yksinollessaan se nukkuu, ja huonona asiana itkee, mutta tuhoja se ei tee vielä.

- Mitä kaikkea Nova osaa jo käskystä?
Istu ja maa. Tule on neidin päässä, mutta se on nyt alkanut testaamaan tarvitseeko tätä totella...
Seisomista me treenataan kokoajan, ja poistetaan sit ehdollista "jos nami on lähellä, täytyy istua"-tyyppistä ongelmaa. Pennut kun tuppaa istumaan, oli asia mikä tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vastaan vanhoihinkin postauksiin mahdollisimman nopeasti!